İlk gün;
Aşık Şenliği Anma Programında öncelikle Çıldır Belediye Başkanı K. Yakup Azizoğlu, Çıldır Dernekler Federasyonu Başkanı Kemal Şimşir, Aşık Şenlik Derneği Başkanı Özdal Gündüz ve Aşık Şenlik, Yakınsu ve Suhara Mahallerinin Muhtarları Dural Karahan, Lokman Gündoğdu ve Yavuz Çiftçi’ nin alan hazırlıkları ve ağırlama konusundaki çabaları yadsınamaz. Her ne kadar bulunduğumuz ortamda ve özellikle de aidiyet duygusuyla oraya taşıdığımız kadınları/bizleri görmezden gelmeleri ve kültür merkezindeki erkek egemen ikram ve kadın bulunmayışı durumları içimizi acıtsa da genel olarak iyiydi.
Bu konuda da emeği geçenleri ve özellikle o ikramları hazırlayıp emek sarf eden kadınlarımızı kutluyorum. Aşık Şenlik’in mezarı başında anılması ve katılım iyi olması bizleri gururlandırdı. Oraya davet edilen Aşıkların performansları kayda değerdi. Zaten Aşık Şenlik’te eserlerinin yaşatılması ve kuşaklara aktarılmasıyla yaşatılabilir ve böyle bir programla anılabilirdi.
Hatta Aşık Şenlik Derneği Başkanı Özdal Gündüz’ün vermiş olduğu bilgiye göre; Aşık Şenlik Kültür Derneği’nin artık dar kapsamlı bir köy derneği niteliğinden arındırılması ve Aşık Şenlik Vakfına dönüştürülmesi projesi önemsenmesi gereken bir konudur. Tabiidir ki tüm halka açılacak olan bir vakıfla ulusal ve uluslararası boyuta taşınabilir Aşık Şenlik.
Bu konuda Aşık Şenlik’in ulusal ve uluslararası boyutta tanıtımı fikrini İlçe Kaymakamımız Muhammed Enes İpek’in anlatımlarından da çıkardık. Önce tanıtımı sonra korunmaya alınması fikrinin ağır bastığını gördük.
İkinci gün;
Gelelim festivalin ada ayağına. Daha önceden görüştüğümüz katılımcılardan davet aldığımız ve misafirimizsiniz diyen Sezgin Senemoğlu’na teşekkür ediyorum. Götürdüğümüz tüm davetlileri çadırlarına buyur ettiler. Ancak, daha sonra ticari faaliyet olduğunu söyleyen ve ücretli hizmet olduğunu öğrenen misafirlerimizden içtikleri çayların parasını isteyen oradaki/çadırdaki vatandaş hariç tabi ki.
Özellikle alanda grubumuzu çadırına davet eden Taşdeğirmen Köyü Muhtarı Özcan Korkmaz’ın ve köylülerinin misafirlerimize karşı sınırsız ve koşulsuz tutumları ve ikramları için de muhtarımız bir alkışı ve teşekkürü fazlasıyla hak ediyor. Aşık Şenlik Baba’nın deyimiyle, “Can kurban olsun Çıldır’a edep erkân ordadır.” Deyimine denk düşen davranışı göstermişlerdir Taşdeğirmenliler.
Yine Çıldır Yukarıcanbaz Köyü Dernek Başkanı Sinan Göller ve Köy muhtarı Çetin Karaca’nın aynı şekilde grubumuza sınırsız ikram ve olumlu yaklaşımları, yakın ilgi ve destekleri takdire şayandı. Grubum ve ÇILDIR TV adına teşekkür ediyorum. “Sizlerde iyi ki varsınız” dedirten davranışlarına tanık olduk.
Birçok köyün muhtarlığı ve derneğinin alanda olmaması, derneklerle köy muhtarlarının sorunlu olması ve ortak hareket etmemiş olmamaları da bize yansıyan bilgiler arasında arşive atılmıştır. Bu tür etkinlikler halkın kaynaştırılması, yılda bir gün de olsa bir araya getirilmesi, sılayla gurbetin buluşturulması, kültürümüzün ve sanatımızın kuşaklara aktarılması, sanatçılarımızın yöresel türkülerle eğlendirme çabaları festivallere katılan renklerdir.
Özellikle bu yıl oluşturduğumuz Maltepe Ardahanlılar Derneği Korosu/Sevdalinka’nın şefliğini üstlenen ve yıl içerisinde iki defa konser vermemize olanak sağlayan Sanatçımız Sakine Tatlıtürk’e ve diğer tüm sanatçılara teşekkür ve tebriklerimi sunuyorum.
Etkinliklerde emeği geçen öncelikle Halk ozanlarımızın tamamı ve yine görev alan sanatçılarımızın tamamına, başta ÇILDIR TV olmak üzere katılım sağlayan tüm basın ve yayın kuruluşlarına, alanların katılımcılarının yüzde doksanını oluşturan kentlerden akın akın gelen yerli ve yabancı halkımıza ve yerleşik Çıldır halkına, kentlerden katılımcıları Çıldır’a taşıyan otobüsleri temin eden başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olmak üzere, Ataşehir Belediyesine, Esenyurt Belediyesine, Çekmeköy Belediyesine, Esenler Belediyesine ve anımsayamadığım ya da fark edemediğim başka belediyelerde varsa onlara, kısaca katılım sağlayan tüm kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür etmek şarttır diye düşünüyorum.
Bir teşekkürü de iki gün boyunca sahnede, kürsü başında sunumlarıyla ve üstün performanslarıyla dikkat çeken sunucumuz Duygu Akçay ve ikinci gün sunum için Ankara’dan gelen Ergüder Şimdi’ ye gönderiyorum.
Sanırım ana teşekkürün birisi de yarı sponsorumuz Çıldır Gölü Taş Konak Otel İşletmecisi Güven Bayraktar, Patroniçe yengem Hava (Tamam) Geler ve güler yüzlü, sempatik tüm çalışanlarına olmalıdır. İki gün boyunca kahrımızı çektiler. Sınırsız kahvaltıları, akşam yemekleri o güzelim otel odaları ve özelliklede yemyeşil doğanın içerisinde bölge için bulunmaz bir nimet olan Taşkonak Otelin sahibi ve bu güzel tesisi Çıldır’a kazandıran Prof. Dr. Yusuf Bayraktar’a da bir teşekkür borcumuz olduğunu düşünüyorum.
Ya Maltepe Ardahanlılar Derneği yönetimi ve üyelerine ne demeli? Gidiş dönüş yaklaşık 3.200 km. yola katlanarak dört günlük yorucu otobüs yolculuğunu off demeden sorunsuz tamamlayan tüm arkadaşlarıma sonsuz teşekkürler ediyorum.
Ayrıca, birde özür borcumuz olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki, ÇILDIR TV ekibi olarak ben Yaşar GELER, Doğan YÜCEL, Latif KOCA, Asena Aysel DEMİRKAYA, Senay Aydın ÖNDER, Levent KIZILIRMAK ve Çıldır temsilcimiz Burhan KARAHAN olarak günler hatta aylar öncesinden hem görsel hem teknik hem de fikirsel hazırlıklar yaptık. Her şeyin normal seyrettiği bir süreçte ne yazık ki alanda birçok teknik sorunla karşılaştık.
Bilemiyorum sadece bir tahmin, adada güvenlik önlemleri açısından alınmış olan bir güvenlik tedbiri miydi neydi, sinyal kesiciler mi vardı, bilemiyorum ama özellikle yapmış olduğumuz canlı yayın ve röportajlarda interneti kullanamadık, telefonlar çekmiyordu ve iletişim kurmakta zorlandık.
Özellikle de rejisel sorundan kaynaklı yapmış olduğumuz yayınların sesinin olmadığını izleyicilere sesli aktarım yapamadığımızı sonradan fark ettik. Bu nedenle de ÇILDIR TV olarak tüm kesimlerden özür diliyoruz. Bu durumdan bizler de bir ders çıkaracak ve ileriye dönük gereğini yapacağız.
Ve bir festival daha böyle geçmiş oldu. En sevindirici yanı ise, kimsenin burnu kanamadan sonlanmış olması oldu. Nice festivallere…
Yaşar GELER